Fructul de cătină conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele. În fructele coapte conținutul depășește 400-800 mg la 100 g suc proaspăt. Alte vitamine prezente în fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regăsim celuloză, betacaroten (într-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier și sodiu, uleiuri complexe, etc.
Toată planta este medicinală însă partea cu cele mai multe substanțe active este fructul. Siropul de cătină obținut din fructe prin presare la rece are aceleași efecte ca și fructele proaspete, deorece acest sirop păstrează nealterate și fără să se piardă toate substanțele active terapeutice. Pulpa din fruct se ridica în strat la suprafață siropului, iar deasupra ei se găsește o peliculă de ulei, care dă siropului calitate terapeutică dar îl și protejează. Fructul de cătină conține de doua ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele. Siropul de cătină obținut prin presare la rece, se consumă diluat cu apa minerală sau cu alte lichide, rația indicată pentru o zi fiind de 3-4 linguri. În cazul eforturilor fizice prelungite sau în cazul eforturilor intelectuale deosebite, porția zilnică se poate dubla.
Conform doamnei biolog Maria Pop: “Catina albă este cea mai dotată plantă medicinală! Fructele ei ar trebui tratate nu ca simplu aliment, ci ca medicamente naturale de excepție, adevărate produse farmaceutice oferite de natură gata preparate prin cea mai curată biosinteză. Asociind fructele de cătină cu o nutriție adecvată, putem realiza un tratament eficient, preventiv și curativ. Cătina este un biotrofic și un biostimulator de excepție, un regenerator și un energizant dintre cele mai puternice, calități datorate existentei în cantități apreciabile a serotoninei. Serotonina este cel mai important factor antistres conținut în fructele de cătină. Este un hormon cerebral cu rol vasodilatator, dar şi constrictor, precursor al melatoninei, implicat în sinteza proteinelor și în reglarea nivelului glucozei; este un antioxidant eficace, evită formarea radicalilor liberi, este un bun imunomodulator, stimulând răspunsul imun al în apărarea antibacteriană. Serotonina controlează starea de veghe-somn, răspunsul la lumina-întuneric și procesul de micțiune nocturnă”.